Zasady opodatkowania akcyzą piw smakowych
17 maja 2018 r. Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej wydał wyrok w trybie prejudycjalnym w sprawie C-30/17. Stronami postępowania były: Dyrektor Izby Celnej w Poznaniu oraz Kompania Piwowarska SA w Poznaniu. Z kolei wniosek o wydanie orzeczenia odnosił się do wykładni art. 3 ust. 1 dyrektywy Rady 92/83/EWG w sprawie harmonizacji struktury podatków akcyzowych od alkoholu i napojów alkoholowych. Przepis ten określa podstawę opodatkowania piwa. Zgodnie z przywołanym przepisem podatek akcyzowy od piwa nakładany przez państwa członkowskie ustala się alternatywnie według:
1) liczby hektolitrów/stopień Plato, lub
2) liczby hektolitrów/rzeczywista zawartość alkoholu w gotowym produkcie.
W Polsce, zgodnie z art. 94 ust. 3 ustawy o podatku akcyzowym, podstawą opodatkowania piwa jest liczba hektolitrów gotowego wyrobu na 1 stopień Plato.
Cały spór związany jest z faktem, że w pierwotnej deklaracji podatnik określając kwotę podatku akcyzowego od piwa smakowego przy ustalaniu stopni Plato uwzględnił składniki dodane do piwa po zakończeniu procesu fermentacji. Deklaracja ta została jednak szybko skorygowana, a podatnik wystąpił z wnioskiem o stwierdzenie nadpłaty. Podatnik był bowiem zdania, że stopnie Plato powinny zostać obliczone bez uwzględnienia substancji smakowych i syropu cukrowego dodanych do piw smakowych już po procesie fermentacji. Fiskus uważał odwrotnie i twierdził, że przy ustalaniu podstawy opodatkowania piwa powinny być uwzględnione również dodatki dozowane do piwa po procesie fermentacji.
Naturalnie, dodatki te miały znaczący wpływ na podwyższenie wartości Plato, która automatycznie przekładała się na wyższą stawkę akcyzy od piwa oraz należny z tego tytułu podatek.
Na szczęście w komentowanym wyroku Trybunał stwierdził, że art. 3 ust. 1 dyrektywy 92/83 należy interpretować w ten sposób, że przy ustalaniu podstawy opodatkowania piw smakowych według skali Plato należy wziąć pod uwagę ekstrakt brzeczki podstawowej, nie uwzględniając przy tym substancji smakowych i syropu cukrowego dodanych po zakończeniu fermentacji.
Wyrok ten jest niewątpliwie korzystny dla podatników, przecina bowiem spory na temat ustalania podstawy opodatkowania podatku akcyzowego od piw smakowych i poskramia zapędy fiskusa na wyższą akcyzę od tychże piw. Jednakże cieniem na ewentualne postępowania zwrotowe kładzie się projekt ustawy o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz niektórych innych ustaw. Projekt ustawy zmieniający również ustawę Ordynację podatkową w zakresie wyłączenia zwrotu nadpłaty podatku w przypadku, gdy podatnik przerzucił ciężar podatku na nabywcę. W konsekwencji, stosownie do proponowanych przepisów ustawy, zwrot kwoty nadpłaconego lub nienależnie zapłaconego podatku zostanie w takich sytuacjach wyłączony, gdyż prowadziłby do nieuzasadnionego wzbogacenia podatnika.
Link do wyroku Trybunału znajdą Państwo tutaj: