Wina, napoje fermentowane mogą mieć różne stawki akcyzy
5 maj 2020

wyrok Trybunału (siódma izba) z dnia 30 kwietnia 2020 r. w sprawie C-184/19.
Trybunał (siódma izba) orzeka, m.in., że art. 7, 11 i 15 dyrektywy Rady 92/83/EWG w sprawie harmonizacji struktury podatków akcyzowych od alkoholu i napojów alkoholowych oraz art. 5 dyrektywy Rady 92/84/EWG w sprawie zbliżenia stawek podatku akcyzowego dla alkoholu i napojów alkoholowych należy interpretować w ten sposób, że nie ustanawiają one obowiązku nakładania identycznych stawek podatku akcyzowego na napoje alkoholowe należące do kategorii "wina" w rozumieniu dyrektywy 92/83 oraz na napoje należące do kategorii "inne napoje przefermentowane, niebędące winem ani piwem" w rozumieniu tej dyrektywy.
A nasze jabłka, przefermentowane ze "zgryzoty" (za sprawą obecnej akcyzowej sytuacji) w cydr, ciągle bez obiecanej zerowej stawki akcyzy, dodatkowo oznaczone banderolami (znaki zamiast ochrony przy tak niskiej akcyzie stanowią barierę, zresztą to samo dotyczy win i innych napojów fermentowanych). A z pewnością zerowa stawka, brak banderol proces fermentacji by "uskrzydlił", z korzyścią dla trunku...